Kaip pristatyti save rankdarbių rinkoje?

Padidinti savo, kaip rankdarbių kūrėjo, žinomumą, galima 5 etapais. Vienas iš jų – nuolatiniai pranešimai apie jūsų kūrybą spaudoje. Priežasčių, kodėl apie jus turėtų parašyti žurnalistai, nemažai...

Kaip tinkamai aprašyti rankdarbį?

Geras rankdarbio aprašymas įtikina potencialius pirkėjus įsigyti rankdarbį. Jis ypač svarbus prekiaujant internete, kadangi elektroninės parduotuvės lankytojai neturi galimybės asmeniškai apžiūrėti rankdarbio.

Rankdarbių mugė: prieš ją ir jos metu

Kokius veiksmus atlikti, į ką atkreipti dėmesį dalyvaujant rankdarbių mugėje? Apsisprendus dalyvauti mugėje ir iki jos pradžios likus 1 – 2 mėnesiams, reikėtų...

Kas sudaro rankdarbių kainą?

Tam tikrais atvejais atsiranda prieštaringumų tarp stipraus kūrėjo emocinio ryšio su rankdarbiais ir būtinybės įvertinti rankdarbius pinigais. Kartais tokie prieštaringumai nulemia, jog rankdarbiams nustatoma per didelė arba per maža kaina.

Kaip sudominti rankdarbių pirkėjus?

Klausykite pirkėjų. Klauskite jų nuomonės dėl naujų rankdarbių dizaino, išklausykite jų pageidavimus. Būkite kantrūs ir maloniai patarkite, padėkite visiems pirkėjams...

2012 m. spalio 4 d.

Rankdarbių naktis, savaitė, mėnuo - gal tikrai reikėtų?




Rugsėjo mėnesį vykstanti Mados naktis pritraukia minias panaktinėti ir naujausias mados tendencijas sužinoti norinčių smalsuolių. Taip pat vyksta žymiosios madų sostinių Mados savaitės. Tačiau ar žinojote, jog kai kur pasaulyje rengiama ir Rankdarbių naktis, Rankdarbių savaitė, Rankdarbių mėnuo? Iniciatyva įdomi - galbūt visai verta dėmesio ir organizavimo, siekiant šią tradiciją puoselėti ir Lietuvoje.




Rankdarbių naktis. Iniciatyvos ėmėsi CHA (The Craft & Hobby Association), o sumanymo esmė buvo atrasti laiko vieną naktį per savaitę pabūti kartu su šeima ir draugais kuriant rankdarbius. Rankdarbių nakties metu kūrybai susitelkia portalų, skelbiančių rankdarbių gamybos pamokėles, darbuotojai: kuriami rankdarbiai  naujiems įrašams portale, ieškoma naujų gamybos technikų.



Rankdarbių naktis Rangerink.com biure
Kaip surengti Rankdarbių naktį?
  • Pasirūpinkite, kad apie jūsų organizuojamą renginį spaudoje ir internete būtų skelbiama iš anksto. Daugiau apie tai - straipsnyje „Viešieji ryšiai rankdarbių versle“.
  • Savo interneto svetainėje trumpai pristatykite Rankdarbių nakties projektą. Lankytojams įdomu sužinoti išsamesnę renginio programą, todėl pateikite rankdarbių projektų sąrašą. Projektai turėtų būti pritaikyti įvairioms žmonių grupėms: šeimoms, grupelei draugų, poroms, pažengusiesiems ir pan.
  • Paprašykite renginio dalyvių atsiųsti sukurtų rankdarbių nuotraukų - jas paskelbkite savo interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose ar parduotuvėje. Panašiai rankdarbių projektą „Mažoji meškiukų siuvimo akademija“ organizuoja „Senas Naujas“: siuvimo pamokos organizuojamos internetu, o Akademijos dalyviai rankdarbių nuotraukas siunčia organizatoriams.
  • Savo interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose praneškite, kaip jums sekasi dalyvauti Rankdarbių nakties projekte: ką sukūrėte, ką dar ketinate sukurti, kodėl jums tai patinka, įdomu.
  • Paskatinkite žmones registruotis Rankdarbių nakties projekte: tegul įtraukia savo pavardę į dalyvių sąrašus ir gauna nuolaidą apsipirkdami pas jus. Nuolaidą taip pat galite pasiūlyti ir tiems, kurie atsiunčia savo sukurtų rankdarbių nuotraukas ar pasiūlo rankdarbių projekto temą.


Rankdarbių savaitė. JAV spalio mėnesį vykstanti Rankdarbių savaitė, organizuojama asociacijos „Craft Retailers & Artists for Tomorrow“ (CRAFT). „Rankdarbių savaite“ renginys labiau vadinamas dėl skambumo - išties kūryba ir prekyba vyksta dešimt dienų. Visą laikotarpį amatų meistrai darbuojasi kurdami dekoratyvinę ir funkcinę paskirtį turinčius objektus. Renginyje neapsieinama be šių dirbinių pardavėjų, kurie eksponuoja kūrinius ir, taikydami įvairias rinkodaros priemones, pardavinėja dirbinius.
Organizatoriai išdidžiai skelbia, jog amerikietiški rankdarbiai praturtina tiek asmenines, tiek viešąsias erdves; yra indėlis į šalies ekonomiką ir būdas pristatyti šalies istoriją, tradicijas. O įsitraukti kviečiami visi, kas kuria, prekiauja ar tiesiog mėgsta rankdarbius - „kuo daugiau balsų, tuo garsesnė žinia“.


Patarimai, kaip organizuoti Rankdarbių savaitę:
  • Būkite išradingi - pasiūlykite lankytojams ką nors netikėta: pavyzdžiui, pavaišinti naminiais sausainiais ar įteikti mažas rankų darbo dovanėles.
  • Pakvieskite savo ištikimiausius pirkėjus ir pristatykite jiems naujus rankdarbius.
  • Pasirinkite tikslinę grupę žmonių, kurių norėtumėte sulaukti renginyje. Ar tai šeimos, grupė draugų; kokie jų pomėgiai, kas jiems būtų įdomu, kas juos nustebintų - tai gairės, kurios padės vadovautis planuojant renginį.
  • Planuokite renginį: numatykite, kiek laiko truks kiekvienas užsiėmimas, kokia eiga jie vyks ir pan.
  • Suteikite renginiui pavadinimą.
  • Pasirinkę renginio datą ir pavadinimą, apie tai reguliariai skelbkite socialiniuose tinkluose, kvieskite savo kūrybos gerbėjus apsilankyti renginyje.
  • Susiraskite partnerį - galbūt tai galerija, vyninė, kavinukė, kurie į renginį pritrauks ir savo klientus.
  • Žymus žmogus renginyje - esant galimybei, pasikvieskite žinomą žmogų dalyvauti jūsų organizuojamose rankdarbių dirbtuvėse. Tai pritrauktų daugiau lankytojų.
  • Renginio metu pateikite specialų pasiūlymą - nebūtinai nuolaidą, tai gali būti rankų darbo smulkmenėlė. Žmonės mėgsta naudingus sandorius, todėl toks sprendimas gali būti masinantis atvykti į renginį.


Rankdarbių mėnuo. Didžiojoje Britanijoje gegužė skelbiama Rankdarbių kūrimo mėnesiu: įvairiose vietose organizuojamos rankdarbių dirbtuvės, vyksta mugės ir parodos. Skelbiama, jog ši iniciatyva buvo pradėta vieno rankdarbių žurnalo: negavus finansinės paramos, sukviesti rankdarbių entuziastai, kurie ir išplatino šią idėją. Aktyviai ruošiamasi ir 2013 metų renginiui: organizatoriai sukūrė lipdukų ir plakatų maketus, marškinėlius, prijuostes su renginio logotipais.




JAV Nacionaliniu  rankdarbių mėnesiu laikomas kovas. Nacionalinis rankdarbių mėnuo sukurtas 1994 metais, siekiant išmokyti žmones kurti, atrasti rankdarbių kūrimo džiaugsmą. Todėl kovo mėnesį visi rankdarbių mėgėjai skatinami išmokti naujų rankdarbių gamybos technikų, prisiminti  savo neužbaigtus rankdarbius ir pasiraitojus rankoves kibti į darbą - juk tai nacionalinis įsipareigojimas! Kovas amerikiečiams asocijuojasi su „privalu pagaminti“ („must make“), tačiau vartotojiškas „privalu įsigyti“ („must have“) taip pat nepamirštamas - juk rankdarbių kūrimo įkarštyje pritrūksta tai siūlų, tai audinio... Tuo laikotarpiu internete pasirodo itin daug pamokų (pavyzdys), įvairių rankdarbių projektų; rankdarbių parduotuvėse vykdomos specialios akcijos, konkursai, rankdarbių dirbtuvės. 

Kaip organizuojamas Rankdarbių mėnuo:
  • Kiek įmanoma anksčiau apie renginį pradedama skelbti dalyvių interneto svetainėse, spaudoje, rankdarbių galerijose ir parduotuvėse, dalyvaujant mugėse.
  • Siunčiant laiškus, spausdinamas arba pridedamas Rankdarbių mėnesio logotipas kaip oficialus patvirtinimas, jog ketinama dalyvauti renginyje.
  • Parengiamas ir išplatinamas pranešimas spaudai apie renginį.
  • Apie savo dalyvavimą paskelbiama oficialiame Rankdarbio mėnesio dalyvių sąraše.

Rankdarbių renginių laikotarpiai skirtingi - nuo vienos nakties iki viso mėnesio, tačiau juos visus sieja aktyvi rankdarbių, kaip laisvalaikio būdo, sklaida. Renginiuose siekiama ne tik demonstruoti kūrinius, bet įtraukti ir lankytojus - paskatinti juos kurti, žavėtis ir... pirkti!


Vilija Butėnienė



2 komentarai:

Agnė rašė...

norėčiau, kad pas mus kas nors vyktų :) gal reik organizuot :)

Vilija rašė...

:) Manau, iniciatyva tikrai įdomi, verta dėmesio. Kuriančių žmonių daug, todėl bendraminčių atsirastų.

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...