Kaip pristatyti save rankdarbių rinkoje?

Padidinti savo, kaip rankdarbių kūrėjo, žinomumą, galima 5 etapais. Vienas iš jų – nuolatiniai pranešimai apie jūsų kūrybą spaudoje. Priežasčių, kodėl apie jus turėtų parašyti žurnalistai, nemažai...

Kaip tinkamai aprašyti rankdarbį?

Geras rankdarbio aprašymas įtikina potencialius pirkėjus įsigyti rankdarbį. Jis ypač svarbus prekiaujant internete, kadangi elektroninės parduotuvės lankytojai neturi galimybės asmeniškai apžiūrėti rankdarbio.

Rankdarbių mugė: prieš ją ir jos metu

Kokius veiksmus atlikti, į ką atkreipti dėmesį dalyvaujant rankdarbių mugėje? Apsisprendus dalyvauti mugėje ir iki jos pradžios likus 1 – 2 mėnesiams, reikėtų...

Kas sudaro rankdarbių kainą?

Tam tikrais atvejais atsiranda prieštaringumų tarp stipraus kūrėjo emocinio ryšio su rankdarbiais ir būtinybės įvertinti rankdarbius pinigais. Kartais tokie prieštaringumai nulemia, jog rankdarbiams nustatoma per didelė arba per maža kaina.

Kaip sudominti rankdarbių pirkėjus?

Klausykite pirkėjų. Klauskite jų nuomonės dėl naujų rankdarbių dizaino, išklausykite jų pageidavimus. Būkite kantrūs ir maloniai patarkite, padėkite visiems pirkėjams...

2011 m. liepos 19 d.

Kaip sukurti šūkį rankdarbių verslui?



Ar jau esate sukūrę šūkį savo rankdarbiams? Ar jis įkvepiantis ir būdingas tik jūsų rankdarbiams? Šūkis turėtų padėti pirkėjams geriau įsiminti jūsų rankdarbius. Šūkį taip pat galima kurti, vykdant tam tikrą reklaminę kampaniją, kai sukuriama trumpa ir lengvai įsimenama frazė. Tačiau dažnai tikslų ir neilgą šūkį sukurti reikia daug pastangų: jis turi būti apibrėžtas vos keliais žodžiais, įkvėpti pirkėjus, atitikti lietuvių kalbos reikalavimus
Esu peržiūrėjusi nemažai rankdarbių interneto svetainių: kūrėjai labai gražiai ir stilingai aprašo savo rankdarbius, dažnai net poetine, labai menine kalba; kai kurie, priešingai, renkasi įžūlesnį, linksmesnį stilių. Vertėtų įsigilinti į šiuos tekstus, susirašyti raktinius žodžius, nustatyti jų esmę – tikėtina, jog pavyks sukurti trumpą frazę, labai tiksliai apibūdinančią jūsų rankdarbius. Ir svarbiausia – atitiks jūsų stilių. Vadinasi, nebus sukurtas romantiškiems, poetiniams rankdarbių apibūdinimams prieštaringas įžūlus šūkis, o linksmiems, nuoširdiems aprašymams nebus pasiūlytas griežto, oficialaus stiliaus šūkis. 

Kurdami šūkį, galite atsižvelgti į tam tikrus kūrimo etapus: 

· raskite šūkius, kurie įkvepia jus pačius. Ar atkreipiate dėmesį į kitų sričių verslų ar kitų rankdarbių kūrėjų šūkius? Kurie iš jų itin jus sudomina? Užsirašykite jums patikusius, panagrinėkite, kokios kalbos dalys parinktos, kokia sakinio struktūra, kokio ilgio pati frazė. Nors ir trumpa, tokia analizė padės lengviau sukurti įsimenamą šūkį. Ypač jei jis įkvepia jus pačius didžiuotis savo kūriniais! 

· Aprašykite savąjį rankdarbių verslą (rankdarbių kūrimą). Iš pradžių gali būti sudėtinga parašyti trumpą frazę, todėl laisvai aprašykite savo rankdarbių verslo, rankdarbių kūrimo esmę, pagrindinius rankdarbių bruožus. Šis tekstas bus pagrindas šūkiui sukurti. 

· Nustatykite pagrindinius veiklą apibūdinančius veiksnius. Iš anksčiau parašyto teksto išrinkite sakinius, žodžių junginius ar net atskirus žodžius, kurie tiksliausiai nusako jūsų veiklos prasmę ir naudą pirkėjui. Šūkis kuriamas tam, jog būtų trumpai nusakyti specifiniai pirkėjų tikslai ir poreikiai, todėl juos nusakantys veiksniai yra būtini. Jūs kuriate meninius gaminius, todėl šūkyje verta pabrėžti savo įsitraukimą į meninę veiklą. Pastebėsite, jog dalis žodžių pavartota sinonimiškai, vieni apibūdinimai tinkamesni jūsų veiklai nei kiti. Geriausia būtų išsirinkti vieną, tiksliausiai jūsų veiklą apibūdinantį veiksnį. Tačiau gali būti daugiau svarbių veiksnių, kurie gali būti įtraukti į šūkį. Bet kuriuo atveju veiksnių skaičius turėtų neviršyti penkių. 

· Sukurkite savąjį šūkį. Remkitės nustatytais pagrindiniais veiksniais, būdingais jūsų rankdarbių veiklai, ir atsižvelkite į jus įkvepiančius šūkius. Galite susirašyti daug frazių, kurios tik kyla mintyse. Vėliau, jas derindami tarpusavyje, gausite tinkamiausią šūkį. 

· Atsižvelkite į logotipą. Šūkis turėtų derėti su logotipo vaizdu. Taip galima sukurti tokio ilgio šūkį, kuris derėtų su logotipu ilgiu, ir gražiai atrodytų vizualiai. 

Geriausias būdas sukurti rankdarbių verslo šūkį yra kuriant pačiam rankdarbių kūrėjui. Tik jis tiksliausiai gali nusakyti, kokia rankdarbių kūrimo esmė. Tačiau pačių sukurtą šūkį vertėtų parodyti namiškiams ir bičiuliams: galbūt jie visiškai kitaip supranta veiklos esmę, parenka kitus žodžius jai nusakyti, arba šūkyje yra ne itin gerai jiems suprantamų žodžių ar jų junginių, kuriuos derėtų keisti kitais. Kuo daugiau žmonių pasakys savo nuomonę apie rankdarbių šūkį, tuo geriau galima jį patikslinti. 

Taip pat yra programų, automatiškai kuriančių tokius šūkius – tereikia įvesti raktinius žodžius. Tačiau pasiūlomi įvairiems verslams tinkami šūkiai, jų junginiai yra riboti, todėl po kurio laiko pradeda kartotis. Kita vertus, trūkstant įkvėpimo, galima žvilgtelėti ir į jų rezultatus. 

„Sloganizer“ į duomenų bazėje esančius šabloninius sakinius įtraukia jūsų nurodytą žodį. Kadangi žodžiai nėra kaitomi, galima pateikti ir ne anglų kalbos žodį. Esmė nesikeičia. 


Tokiu pat principu veikia ir kita programa „Slogan 4 you“. Tik siūlomi sakiniai skiriasi. 



Vilija Butėnienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...