Kaip pristatyti save rankdarbių rinkoje?

Padidinti savo, kaip rankdarbių kūrėjo, žinomumą, galima 5 etapais. Vienas iš jų – nuolatiniai pranešimai apie jūsų kūrybą spaudoje. Priežasčių, kodėl apie jus turėtų parašyti žurnalistai, nemažai...

Kaip tinkamai aprašyti rankdarbį?

Geras rankdarbio aprašymas įtikina potencialius pirkėjus įsigyti rankdarbį. Jis ypač svarbus prekiaujant internete, kadangi elektroninės parduotuvės lankytojai neturi galimybės asmeniškai apžiūrėti rankdarbio.

Rankdarbių mugė: prieš ją ir jos metu

Kokius veiksmus atlikti, į ką atkreipti dėmesį dalyvaujant rankdarbių mugėje? Apsisprendus dalyvauti mugėje ir iki jos pradžios likus 1 – 2 mėnesiams, reikėtų...

Kas sudaro rankdarbių kainą?

Tam tikrais atvejais atsiranda prieštaringumų tarp stipraus kūrėjo emocinio ryšio su rankdarbiais ir būtinybės įvertinti rankdarbius pinigais. Kartais tokie prieštaringumai nulemia, jog rankdarbiams nustatoma per didelė arba per maža kaina.

Kaip sudominti rankdarbių pirkėjus?

Klausykite pirkėjų. Klauskite jų nuomonės dėl naujų rankdarbių dizaino, išklausykite jų pageidavimus. Būkite kantrūs ir maloniai patarkite, padėkite visiems pirkėjams...

2011 m. liepos 5 d.

Kas sudaro rankdarbių kainą?


Visuomenėje rankdarbių kūrimas paprastai laikomas laisvalaikio praleidimo būdu, kai kuriama savo malonumui. Tačiau dalis kūrėjų parduoda rankdarbius, todėl svarbūs tampa kainos nustatymo įgūdžiai. Taip pat atsiranda prieštaringumų tarp stipraus kūrėjo emocinio ryšio su rankdarbiais ir būtinybės įvertinti rankdarbius pinigais. Kartais tokie prieštaringumai nulemia, jog rankdarbiams nustatoma per didelė arba per maža kaina. Atsižvelgiant į dizainą, žaliavų kokybę, rankdarbių kūrimo patirtį, rankdarbiai gali būti siūlomi skirtingiems pirkėjams už skirtingą kainą. Rankdarbių kūrėjas turi atgauti patirtas žaliavų ir darbo išlaidas ir uždirbti pelno.

Pelnas priklausys nuo patirtų išlaidų, rankdarbių pardavimo kainos ir parduotų rankdarbių skaičiaus. Tinkamiausia kaina yra tokia, kuri atneša didžiausią pelną. Kaina turi padengti gamybos ir pardavimo išlaidas.

Rankdarbių kainą sudaro tokios dalys:

· žaliavos – įvairios medžiagos, kurių reikia rankdarbiams sukurti: karoliukai, siūlai, odos atraižos ir panašiai;
· darbas – darbo valandos, skirtos rankdarbiams gaminti, taip pat žaliavų užsakymui, sąskaitų mokėjimui, rankdarbių dizaino kūrimui. Tikslinga pasirinkti valandinį atlygį, kad būtų galima palyginti jo dydį su kitų profesijų atstovų gaunamu atlygiu, įvertinant savo įgūdžius ir patirtį;
· priemonės, įranga (įsigijimas, priežiūra, nusidėvėjimas);
· studijos, dirbtuvių nuoma, priežiūra, komunalinės paslaugos;
· mokesčiai, priklausantys nuo fizinio (juridinio) asmens statuso;
· transportavimo išlaidos: žaliavų gabenimo ir pašto išlaidos, rankdarbių gabenimo į galerijas, parduotuves išlaidos;
· išlaidos rinkodarai: reklamos ir pakavimo išlaidos; narystė sąjungose ir panašiai;
· pelnas, skirtas rankdarbių verslo plėtrai arba taupymui.

Pavyzdžiui, gaminate medžiaginius telefono dėklus:

· jūs ketinate dirbti 40 val. per savaitę;
· per 40 val. jūs galite pagaminti 10 telefono dėklų;
· išlaidos žaliavoms – 30 Lt pagaminti 10 telefonų dėklų;
· įvairios kitos išlaidos sudaro 40 Lt per savaitę;
· jūs norite uždirbti 6 Lt per valandą, 240 Lt per savaitę (minimalus valandinis atlygis – 4,85 Lt);
· jūs siekiate gauti 30 Lt pelno per savaitę (120 Lt per mėnesį), kad galėtumėte plėsti savo rankdarbių verslą;
· tuomet jūsų tikslas yra parduoti rankdarbių už 340 Lt per savaitę (1360 Lt per mėnesį).
Paprasčiausia schema vieno rankdarbio kainai apskaičiuoti yra tokia: sudedamos anksčiau paminėtos išlaidos per tam tikrą laikotarpį (dieną, savaitę, mėnesį, metus) ir dalijamos iš rankdarbių, pagamintų per tą laikotarpį, skaičiaus.
Remiantis ankstesniu pavyzdžiu,

· išlaidos žaliavoms – 30 Lt;
· įvairios kitos išlaidos sudaro 40 Lt per savaitę;
· darbo užmokestis - 240 Lt per savaitę (dirbant 40 val. per savaitę ir gaunant 6 Lt per valandą);
· pagamintų rankdarbių skaičius – 10;
· vieno rankdarbio pardavimo kaina: 310 Lt/ 10 = 31 Lt.

Siekiant į kainą įtraukti visas patirtas išlaidas, skaičiuojama pagal tokią shemą:

· apskaičiuojamos išlaidos žaliavoms pirkti;
· nustatomas valandų, skirtų rankdarbiui pagaminti, skaičius;
· darbo valandų skaičius dauginamas iš valandinio darbo užmokesčio;
· apskaičiuojamos pridėtinės išlaidos: įrangos, nuomos, komunalinės, gabenimo ir pašto, pakavimo ir reklamos išlaidos. Pastebėtina, jog šios išlaidos dažnai neįtraukiamos nustatant rankdarbio kainą;
· sudėjus žaliavų, darbo ir pridėtines išlaidas, gaunama didmeninė rankdarbio kaina;
· kadangi dalis galerijų, rankdarbių parduotuvių taiko 100 proc. antkainį, didmeninę kainą reikėtų padauginti iš 2, kad būtų gaunama mažmeninė kaina.

Remiantis ankstesniu pavyzdžiu, gauta vieno rankdarbio pardavimo kaina, lygi 31 Lt, yra didmeninė kaina. Mažmeninė kaina būtų lygi 62 Lt.

Nustatyta kaina yra tik orientacinė, ją būtina palyginti su kitų rankdarbių kainomis. Jas galima sužinoti apsilankius mugėse, elektroninėse parduotuvėse ar rankdarbių parduotuvėse, galerijose. Tikėtina, jog galerijoje telefono dėklas gali kainuoti apie 60 Lt. Vadinasi, jo kūrėjui atiteks apie 30 lt, pardavus telefono dėklą pirkėjui. Jūsų nustatyta telefono dėklo kaina yra 31 Lt ir yra panaši į konkurento nustatytą kainą. Todėl jūsų kūrinio kaina yra konkurencinga. Jei ji būtų gerokai didesnė, reikėtų peržiūrėti gamybos procesą, pridėtines išlaidas, sumažinti norimą gauti pelną. Mažinti išlaidų žaliavoms nepatariama, kadangi gali sumažėti rankdarbio kokybė.

Pateikti kainų nustatymo būdai yra labai apibendrinti, todėl skirtingų rankdarbių kūrėjų gali būti skaičiuojami labai įvairiai, įtraukiant skirtingas išlaidas.


Vilija Butėnienė

Šaltiniai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...